top of page

HISTORIEK

De turnkring werd in maart 1926 (enkel voor jongens) opgericht als een feitelijke vereniging met als motto: “Eene schoone ziel in een welgevormd lichaam”. Aanvankelijk waren er 80 leden, dit aantal groeide zeer snel in de loop der jaren. De eerste turntoestellen waren ringen, brug, rekstok en een kokosmat.  

 

De Breeër Turnkring trad voor het eerst op tijdens het 2de Gouwfeest in Tessenderlo (1926) en won toen reeds de prijs voor “Orde en Tucht”. De Kring verzorgde diverse optredens op Vlaamse kermissen, handelsforen en processies in Bree en de omliggende dorpen of steden. Elk jaar werd er deelgenomen aan Gouwfeesten en Bondsfeesten en steeds stonden de turners van de Breeër Turnkring gerangschikt in de 1ste afdeling.

 

Voor de oorlog turnde men volgens het systeem van Happel (dit is Duits turnen). Na de oorlog evolueerde men naar Zweedse gymnastiek. De oefeningen werden gezamenlijk uitgevoerd op rijen, met een voorturner die hiervoor speciaal cursus moest volgen. In de winter oefende men achtereenvolgens op verschillende plaatsen. Dit varieerde van de oude brandweerkazerne, de St.-Jozefzaal, een oude elektrische centrale, de St.-Kapel, de garage van hotel De Unie in het centrum, de fabriek van Hellings, tot turnzalen van diverse scholen. ’s Zomers werd er altijd buiten geoefend.

 

In 1957 werden er ook meisjes bij de turnkring toegelaten, het ledenaantal liep in die periode al snel op tot een recordhoogte van 400 leden. Vanaf 1970 kon men terecht in de sporthal Olympia. Door de grote waaier van keuzemogelijkheden van andere sporten daalde het ledenaantal weer.

 

In de loop der jaren werd de Kring ingedeeld in verschillende disciplines: Onderhoudsgymnastiek voor dames, recreatieturnen voor meisjes, keurploeg Artistieke Gymnastiek voor dames, Ritmische Gymnastiek, Acro-Gym en Jazz.

 

Sinds 8 september 2014 is de turnkring een vzw, de naam veranderde in Koninklijke Katholieke Breese Turnkring, afgekort vzw K.K.B.T. Bree.

 

Op de dag van vandaag telt de Koninklijke Katholieke Breese Turnkring meer dan 300 leden die begeleid worden door een 20-tal gemotiveerde trainsters, ondersteund door een jong en dynamisch bestuur. De KKBT is aangesloten bij de Gymnastiek Federatie Vlaanderen. Verschillende disciplines zoals Ritmische Gymnastiek, Acro-Gym, Tumbling, kleuterturnen, recreatieturnen en Jazz worden nog iedere dag beoefend in sporthal Olympia.

bottom of page